Den 10. november arrangerer ungdomsskolen WOW-dag. Dagen handler om å hjelpe og lære om hvordan barn og ungdom har det i andre land.

I år går pengene til å støtte steiner barnehagen Finks Hawzien i Etiopia. Prosjektet som elevene skal støtte i år, har som mål i å tilby mat til barn og unge. Et skolemåltid kan være avgjørende for utviklingen kroppen, følelsene og til og med sjelen til barn og unge.

Phoenix of Hawzen

Etiopia: Den ideelle foreningen FINKS SAMFUNN FOR INTEGRERT UTVIKLING HAWZIEN ble stiftet i 2002. Til dags dato har tre barnehagelærere og tre hjelpere passet over 120 barn. Skolen er bygget opp til fjerde klasse (en klasse er i et provisorisk rom). Seks lærere passer på over 200 barn fra første til femte klasse. Fra 2019, med utvidelse av ytterligere fire klasserom, skal elever opp til åttende klasse undervises.

Dr. Atsbaha Gebre-Selassie forlot fødestedet Hawzien på 70-tallet og flyktet fra kommuniststyret til Tyskland. Der studerte han økologisk landbruk før han returnerte til Etiopia, hvor han nå jobber for Missio.

For å gi barna og også de voksne i hjemlandet et første perspektiv for fremtiden, planla Dr. Atsbaha å starte et selvhjelpsprosjekt. I 2002 ble den etiopiske foreningen Finks Hawzien, Society for Integrated Development, grunnlagt med over 30 lokale medlemmer fra Hawzien, Wukro og Mekele. Foreningen som er statsanerkjent som frivillig organisasjon, driver sin virksomhet selvstendig og gis råd i utdanningsspørsmål av erfarne barnehage- og skolelærere.  

Foreningen, som kan oversettes til engelsk som “Phoenix Hawzien”, mottok 30 000 m² tomt fra ordføreren i Hawzien for bygging av en barnehage. Da byggeplanene ble godkjent i 2005, var det ingenting som stod i veien for prosjektet. Barnehagen «Hiwotay Merebet» («Et skjermet hjem») ble innviet i september 2006 og har nå 120 barn.

Foreløpig er foreningen nesten utelukkende støttet av donasjoner. I fremtiden vil salgsinntektene til bakeriet og salg av andre produkter – i tillegg til skolepengene – muliggjøre et lite tilskudd til barnehagen og skolen.

https://www.freunde-waldorf.de/en/waldorf-worldwide/organisations-worldwide/africa/ethiopia/hawzien/