Skolehagen

Skolehagen på Steinerskolen i Indre Østfold  (grønn tjohei og dam over hodet !)
Ved Monica Marcella

Steinerskolen i Indre Østfold startet sitt arbeid med skolehagen i mars 2016. Utgangspunktet for hagen var utendørsplanen for Solberget og jeg ble den heldige som fikk ansvaret for oppstart av arbeidet. Som hagebrukslærer fikk jeg derfor god hjelp av elever fra 7. og 8. klasse.
På skolen er det stor enighet om at grønt arbeid og fysisk utfoldelse med matnyttige resultater er en viktig del av skolehverdagen. Målsetningen er å få til en tredimensjonal hage med stort artsmangfold som stimulerer alle sanser, vekker glede og samhørighet og kan bidra med grønt til utvortes og innvortes nytte.

To ivrige gutter med mye energi påtok seg oppgaven med å grave ut dammen. Stokkgjerdet ble bygget av en dedikert tiendeklassing med flettehjelp av hagebruksklassen. Videre hadde vi en fantastisk mulighet til opp-al av planter ved at Essen Gartneri lånte oss plass i drivhuset sitt. Slik fikk vi tatt god hånd om stauder og mais og beter som elevene sådde.
Det første året var det viktig å få laget dam, plantet trær og skape fargerike og pollinatorvennlige «bed». I 2017 derimot har vi lagt litt mer vekt på å kunne forberede et godt matauk til høsten i form av poteter og ringblomster.
Vi har i 7. klasse spesialisert oss på humlene som bestøvere. Elevene har blitt racere på artsbestemmelse. De har bygget humlekasse og filtet ulike humlearter i håndarbeidstimene, samt plantet humle-godis planten Agurkurt.
Hagen er allerede i god bruk; blant annet serverer vi bålpannesuppe for ungdomsskoleelevene ca annenhver uke. Og til undertegnedes avsindige begeistring, delt med noen få likesinnede, er det froskeegg i dammen i vår!

Vi håper etterhvert at både foreldre, lærere og elever vil føle seg hjemme i hagen og bruke den. Både som avkobling og som et sted man kan forbinde seg med jorda igjen, gjennom, bokstavelig talt, fruktbart arbeid. Her er det lov å ta med seg matpakke og termos og/eller spade og greip.
Velkommen !